zondag 25 maart 2012

25-maart-2012 : NK Halve Marathon, Venloop - Venlo

Na een wat vreemde maand maart was het dan vandaag tijd voor de Venloop in Venlo. Ik heb 2 maanden voor deze halve marathon getraind. Een griepje gooide 3 weken geleden nog roet in het eten. Ik heb daardoor uiteindelijk minder getraind dan gepland maar zoals Dick Leseman in de sporthal vandaag zei : je bent dus uitgerust!
Na twee jaar gekoppeld te zijn aan de Bredase Singelloop valt de eer in 2012 en 2013 aan de Venloop voor het NK Halve Marathon. Sinds een half jaar in het bezit van een wedstrijdlicentie dus kon ik me daar mooi voor inschrijven en vooraan starten. Tegen het eind van de ochtend vertrokken we naar Venlo. We konden op het Mgr. Nolensplein parkeren en later gratis weer uitrijden. Een privilege voor deelname aan het NK.
In de gymzaal aldaar kwamen we veel Ciflaten en Ron en Maranka tegen. Het werd dus al snel gezellig. De mist was inmiddels opgetrokken en de zon scheen uitbundig. Richting de start en even bij de finish een plekkie met Gisella afspreken voor na de loop. Om 13:45 uur is dan de start.
Ik start samen met Léon Nilissen, beoogde km tijd 4:11 minuten en dus een tijd van ergens rond de 01:28 uur. We gaan hard van start met een km van onder de 4 minuten maar Léon coacht goed en geeft aanwijzingen. Veel lopers knallen heel erg snel weg maar je kan je in deze weersomstandigheden natuurlijk ook flink tegenkomen. De 2e km gaat langs de Parade en het staat echt rijendik met supporters overal. Die Limburgers maken er weer een mooi feestje van.

De km tijd loopt de eerste 5 km langzaam op naar 4:05 min/km. Bij 4,5 km staat Roel samen met Helga en Tim aan de rechterkant. Ik loop even de drukte uit zodat Roel mij mooi op de foto kan zetten. Ik denk dat ik die morgen op het werk wel krijg. 5 km gaat in 20:27 minuten. Hier begint het een beetje te kriebelen bij me....De eerste waterpost komt eraan, ik versnel wat en pak lekker water voor de broodnodige verfrissing. Léon roept nog dat ik alleen door mag lopen als ik me supersterk voel en ik besluit dat ik dat ben. Een heel lang stuk door Tegelen volgt. De lopers waar ik mee meeliep vallen weer een beetje stil en ik begin vanaf hier aan een echte inhaalrace. De km tijden blijven redelijk constant en liggen tussen km 5 en 10 zo rond de 4:07 minuten/km. We zijn op het zuidelijkste punt in Tegelen en buigen dan weer af richting het noorden. Hier hebben we helaas een briesje tegen en de temperatuur loopt verder op.
Nog steeds overal heel veel mensen langs de kant, muziek en aanmoedigingen. Ook je naam op startnummer werkt weer heel erg mee. 10 km gaat  in 41:13 minuten (20:46 minuten 5 km). Een half minuutje verval maar wel nog steeds op schema voor een snelle eindtijd. Ik heb mijn gelletje inmiddels op en weggespoeld met water en we gaan een drukke woonwijk in. Dar zie ik rond de 12 km Arjan Langen staan. Dan Tegelen uit,  richting de snelweg. Deze moeten we opklimmen en dat valt even tegen zeg. Paul Dekker van de NLS haalt me hier in. Gelukkig maar, ik kan wel wat steun gebruiken en pik lekker bij hem aan. Op het viaduct langs de snelweg is het echt heel erg warm en ik besluit even wat in te houden en Paul te laten lopen. Hij loopt niet te ver weg.

15 km gaat in 01:01:50 (20:46 minuten 5 km). Heel constant weer! We komen in Hout-Blerick en ook hier is het weer een feest van jewelste. Het gaat hier wel een beetje heuvelop steeds en dat maakt dit stuk erg zwaar. Gelukkig hebben veel mensen hier extra waterpunten gemaakt en is er extra verfrissing. Dan de A73 weer over en terug de stad in voor de laatste km's. Ik zie voor me Peter Huls, maar net als wij passeren moet hij stoppen.....Ben benieuwd wat er scheelt! Ook loop ik in op Paul en Esmée Moricke. Dat zijn mooie richtpunten en geeft me energie voor het laatste stukkie. We komen bij 20 km en dan breekt toch echt de laatste km aan....

We draaien de binnenstad in en ik weet niet hoeveel mensen hier staan maar het zijn er gruwelijk veel. Oscar zet me op de foto in mijn laatste meters (zie onder). In 01:27:27 uur kom ik over de finish. Een nieuw PR is een feit op de halve marathon. Dit is na Egmond het tweede PR op de halve voor me dit jaar.
Ik ben echt dolblij en al snel staat Gisella me te roepen hebben we elkaar gevonden. Ze roept dat Paul er ook nog ff bij moet komen en samen gaan we op de foto.
Ik heb echt heel erg constant gelopen met een licht oplopende km tijd vanaf 15 km. Km 20 was de langzaamste welke ging in 4:17 min/km. Daarna kon de laatste km nog versnellen doordat ik nog een kleine eindsprint van ca. 200 meter eruit kon persen. Gelukkig hebben de trainingen welke er wel toe hebben gedaan de afgelopen 2 maanden zich vandaag uitbetaald. Om niet te veel verrast te worden door de warmte ben ik afgelopen vrijdag na het werk nog even 12 km bij 20 graden het bos ingeweest en ik geloof wel dat ik daar vandaag profijt van heb gehad. Het was wel weer een hele afstand maar als het dan wordt beloond met een PR....genieten gewoon!

Nu op naar de 5 en 10 km's voorlopig.

Sportieve groet,
Corné

4 opmerkingen:

 1. Corné,

  superprestatie hoor, onder deze zware weersomstandigheden een PR lopen!
  Proficiat.

  Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Verhaal, Een PR in die omstandigheden. Van harte gefeliciteerd.

  Toon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De overstap naar cifla heeft je goed gedaan :-)

  Van harte met je pr Corne.

  BeantwoordenVerwijderen