woensdag 20 juni 2012

17-juni-2012 : 28ste Halve marathon Gennep, 5.3 km

17 juni vaderdag was het in Gennep tijd voor de 28ste editie van de halve marathon en aanverwante afstanden. In 2010 liep ik hier 5 km en in 2011 10 km. Dit jaar een parcoursaanpassing zodat er voor de diverse afstanden 1, 2 en 4 ronden gelopen moest worden en werden de 5 een 5.3 en de 10 en 10.5 km. De halve marathon bleek ongeveer te kloppen.


Omdat ik niet echt getraind was voor een goede halve marathon besloot ik na een 10 km in Groesbeek deze keer voor de 5,3 km te gaan. Er stonden om 11:00 uur zo'n 58 deelnemers aan de start tesamen met de lopers voor de 10,5 km. Ook dit jaar waren er wat problemen met de matten en startten we net iets later. Ik kom vreemdgenoeg op kop te lopen en zo gaan we de eerste bocht door. De snelle mannen (2) op de langere afstand halen me in alsmede een snelle loper die de 5 km doet. We hebben het begin van het parcours wind mee naar Ottersum dus is het heerlijk lopen. De eerste km gaat dan ook in 3:40 minuten.
Dan komen we aan in Ottersum en moeten we wat draaien en keren. Das nooit makkelijk maar het tempo blijft er lekker inzitten. De twee koplopers lopen verder uit, maar samen met Evert en Pim hebben we een mooi groepje. Tussen ons in loopt nog Rob Wouters van Cifla die derde zal worden op de 10,5 km. De tweede km gaat in 3:39 minuten dus we hebben zelfs wat versneld. Dan moeten we rechtsaf en krijg ik het zwaarder. Pim en Evert slaan een gaatje en ik kan net niet aanpinken. De koploper op de 5 km heeft inmiddels moeten lossen vooraan en begint achterom te kijken. We lopen nu tegen de wind in en het wordt er niet makkelijker op. Derde km in 3:50 minuten en we zijn weer in Gennep aanbeland. Hier moeten we een vreemdsoortig lusje doen door een wijkje heen tussen de geparkeerde auto's door.

We liggen allemaal vlak bij elkaar en alles is mogelijk. Bij 4 km (3:46 minuten) haal ik ook Rob bij en begint het gaatje met de voorsten te slinken. De eerste drie komen bij elkaar en ik blijf maar inlopen en verder stuk te zitten. We moeten dan een paar honderd meter onverhard lopen waar veel plassen liggen en het is nu echt vechten tegen de elementen en mezelf. Ik kom tot vlakbij de heren voor me bij het 5 km punt maar dan begint het versnellen op naar de finish. We finishen met 4 man in 7 seconden van elkaar en ik kom 2 seconden tekort op Evert om 3e te worden. Wel een heel mooie tijd gelopen met een gemiddelde km tijd van 3:45 minuten en een eindtijd van 20:14 minuten en een vierde plaats. De laatste km ging in 3:52 minuten en dat zal wel met het onverharde en de vermoeidheid te maken hebben. De afstand volgens de Garmin was 5,41 km en dat heeft de organisatie van meer lopers doorgekregen. De tussentijd op de 5 km was 18:49 minuten mijn tweede tijd ooit.
Tevreden keer ik huiswaarts want ik heb dit jaar al drie keer onder de 19 minuten gelopen. De eerste helft van het hardloopjaar 2012 heeft mooie tijden en PR's gebracht. 2 maal een verbetering van PR op zowel 10 als 21,1 km en een verbetering van mijn 5 km PR en eindelijk onder 19 minuten (18:44 minuten). Dat belooft wat (hopelijk) voor het najaar. Ga eerst de Jungfrau marathon voorbereiden en lopen en daarna weer aan de slag met wedstrijdjes in de regio.

Geniet van de zomer allemaal!

Sportieve groet,

Corné

2 opmerkingen:

  1. Jammer Corné dat je net niet het eremetaal wist binnen te slepen.
    Ps: kijk uit als je in het bos tussen Groesbeek Mook loopt.
    Had gisteren twee keer laagscherend een buizerds over me heen.
    Succes met trainen voor de jungfrau.

    BeantwoordenVerwijderen